#måbra dagen

Vi går mot soligare tider och våren väntar bakom dörren. Nu är det dags att lägga undan dunjackan och göra sig redo för varmare tider! Vi har satt ihop en hel dag med feel good aktiviteter som är ett perfekt sätt att välkomna våren och ta hand om sig själv.

1. Frukost på Fern & Fika

I Hornstull på Långholmsgatan 11 hittar ni det veganska cafét Fern & Fika med en hälsosam frukost och brunch meny. Om är sugna på något riktigt gott och prisvänligt så rekommenderar vi deras frukosterbjudande med en valfri smörgås, chia/gröt/smoothie och bryggkaffe/te för endast 129sek.

2. Besök vintage/second hand butiker

På Södermalm finns ett tacksamt utbud av bra vintage och second hand butiker. Att köpa begagnat är bra för både miljön och plånboken och det är kul att hitta riktigt bra fynd. Våra bästa rekommendationer är Myrorna, Humana, Röda Korset second hand, Filippa K second hand, Beyond Retro, Stockholms Stadsmission, Emmaus och Brandstationen. 

3. Ta en långpromenad genom Stockholm

Vad är bättre än att ta en långpromenad i solen då våren smyger sig fram och man äntligen kan njuta av det fina vädret efter vintermörkret? Efter frukost och vintage shopping är vårt nästa tips på aktivitet en långpromenad genom Stockholm från Södermalm in till Vasastan eller alternativt kan man ta tunnelbanan ifall man inte vill promenera. 

4. Lunch på Mahalo

Mahalo, på Odengatan 26, är ett perfekt lunchställe med mottot “vegan is the new black”. Man kan sitta både inomhus och utomhus ifall vädret tillåter. Vår rekommendation är “Ceasars Palace” som är en vegansk version av ceasarsallad och en underbart god och näringsrik lunch. 

5. Stanna vid Örtagubben påväg hem

Ett kvarter från Mahalo på Odengatan 37 ligger Örtagubben som är en liten mysig butik med allting från kosttillskott till skönhet, prylar för hemmet och livsmedel. Det är en av Sveriges äldsta och mest kända hälsobutiker. Håll utkik efter deras otroligt goda utbud av vegansk choklad!

6. Slappna av och lyssna på en ljudbok

När man kommer hem kan det vara skönt att koppla av en stund och till exempel lyssna på en ljudbok. “Bigger than us” är vårt tips på ljudbok och ni hittar den här: https://www.bokus.com/bok/9781529108668/bigger-than-us/

7. Laga en god och lättlagad middag (kikärtscurrygryta) 

Du behöver:

 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 msk ingefära
 • ½ färsh chili
 • Olivolja 
 • 150g färsk spenat
 • 390g krossade tomater
 • 1 msk curry pulver
 • 1 tsk spiskummin
 • ½ tsk koriander
 • Salt
 • 1 burk kokosmjölk
 • Ris att servera med
 1. Förbered riset så det kan koka medan du tillagar grytan
 2. Hacka löken och vitlöken. Skala och riva ingefäran. Hacka chilin. Skölj kikärterna.
 3. Använd er av en stor stekpanna, hetta oljan på medium eller hög värme. Tillsätt löken och stek på hög värme i 5 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran och chilin och stek i två minuter till.
 4. Häll försiktigt i tomater, tillsätt sedan currypulvret, spiskummin, koriander, salt och kikärterna. Koka i fem minuter tills det blir bubbligt. 
 5. Tillsätt spenat och sedan kokosmjölken. Servera sedan med ris!

8. Meditera och njut av kvällen! <3

Skrivet av Molly Rosenström Näsman & Heta Asikainen


#wellness day

We are going towards sunnier times and spring is waiting right around the corner. Now it’s time to put away the winter jackets and get ready for warmer times! We’ve put together a whole day filled with feel good activities – the perfect way to welcome spring and make time for some selfcare.

1. Breakfast at Fern & Fika

In Hornstull at Långholmsgatan 11 you find the vegan café Fern & Fika with a wholesome breakfast and brunch menu. If you are craving something tasty and price friendly we recommend their breakfast deal with a sandwich of choice, chia/oats/smoothie and a brew coffee/tea for only 129sek. 

2. Visit thrift stores

Södermalm is well known for its abundance of thrift shops and second hand boutiques. Buying second hand is good – both for the environment and your wallet and it is always exciting to browse through the miscellaneous selections. Our top recommendations are Myrorna, Humana, Röda Korset second hand, Filippa K second hand, Beyond Retro, Stockholms Stadsmission, Emmaus and Brandstationen.

3. Take a long walk through Stockholm

What’s better than taking a long walk in the sun when spring is making its entrance and one finally can enjoy the beautiful weather after the dark winter? After breakfast and some thrift shopping, our next advice is to take a long walk from Södermalm into Vasastan. If you prefer to take the subway that’s also an option. 

4. Lunch at Mahalo

Mahalo, on Odengatan 26, is the perfect lunch spot with their motto “vegan is the new black”. You can sit both inside and outside if the weather allows it. Our recommendation from the menu is their delicious “Ceasars Palace”, an elevated vegan Caesar salad with a kale base, some hearty dressing and a variety of toppings.

5. Stop by Örtagubben on your way home

One block away from Mahalo, on Odengatan 37, you will find Örtagubben. Though it might be small in size, the selection is vast, with everything from supplements to beauty products, as well as things for the home and groceries. It’s one of Sweden’s oldest and most famous health stores. Keep an eye on their amazing selection of vegan chocolate! 

6. Relax and listen to an audio book

After a long day walking through the city, it’s time to wind down and relax, perhaps together with an audio book. Our current top recommendation for an audio book is “Bigger than us” by Fearne Cotton, which you can find and read more about here: ​​https://www.bokus.com/bok/9781529108668/bigger-than-us/

7. Cook a nice dinner (chickpea curry stew)

You’ll need:

 • 1 yellow onion
 • 2 cloves of garlic
 • 1 tbsp. ginger (grated)
 • ½ fresh chili
 • Olive oil for cooking
 • 150g fresh spinach
 • 390g (1 carton) crushed tomatoes
 • 1 tbsp. curry powder
 • 1 tsp cumin
 • ½ tsp coriander
 • Salt
 • 390g (1 carton) chickpeas
 • 1 can coconut milk
 • Rice to serve

1.   Begin by preparing the rice so it can boil while you are cooking the stew.

2.   Chop the onion, and mince the garlic. Peel and grate the ginger. Chop the chilli. Drain and rinse the chickpeas.

3.   In a large skillet, heat the oil over medium high heat. Add onion and fry for 5 minutes. Add garlic, ginger and chilli, and fry for 2 more minutes.

4.   Carefully pour in tomatoes, then add curry powder, cumin, coriander, salt, and chickpeas. Cook for 5 minutes until bubbly.

5.   Add in spinach, and when it is fully wilted, stir in the coconut milk. When the coconut milk has fully combined with the sauce remove from heat. Serve with rice.

8. Meditate and enjoy your evening! <3

Written by Molly Rosenström Näsman & Heta Asikainen

Leave a Reply