Så påverkar kosten din prestation 

Brist på bra mat och fysisk aktivitet är kopplade till några av de främsta orsakerna till hälsoproblem i Sverige. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten insjuknar ca 90 000 personer årligen i sjukdomar kopplade till kostvanor och fysisk inaktivitet.

Att våra kroppar mår som allra bäst av hälsosam mat är de flesta medvetna om, och om du hoppar över lunchen för att vara mer effektiv på jobbet kan du göra dig själv en riktig otjänst.  

Hjärnan ett grundläggande verktyg för en effektiv arbetsdag 

En pigg hjärna är ett grundläggande verktyg för en effektiv och produktiv arbetsdag, men den kräver också mycket energi för att kunna prestera. Därför gäller det att lägga rätt saker på tallriken.  

Faktum är att det finns mat som är extra bra för just hjärnan, som till och med minskar risken för vissa sjukdomar, förbättrar koncentrationsförmågan och ökar blodflödet till hjärnan för maximal funktion. 

Det viktigaste bränslet för hjärnan är enligt Charlotte Erlansson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, glukos, som finns i kolhydratrik mat som exempelvis potatis, bröd och frukt. 

Viktigt med en bra matrutin för att du ska fungera och må bra 

När allt fler arbetar hemifrån kan det kännas svårt att få in en bra matrutin. Men det är viktigt att se till att dagens flexibla arbetsplats inte medför brist på näring och energi – oavsett var du befinner dig.  

Är du sugen på att göra en förändring gällande din kost, men vet inte hur du ska börja? På meforyou.se har vi samlat några av de bästa frilansare inom hälsa, träning och kost som kan hjälpa dig att lyckas göra smarta matval. 

Gå in på meforyou.se och läs mer.

Written by Camilla Jara

Share:

Related news