Det finns många sätt att minska vår elförbrukning. Det tjänar alla på – även du!

De flesta av oss har börjat få höga elräkningar. Särskilt de som har egna avtal med en elleverantör, i regel den som äger sin bostad. Andra, som bor i hyreslägenheter, får el från den leverantör som hyresvärden har längre avtal med och har kanske ännu inte fått känna av de höga priserna för uppvärmning.

Vi betalar för antalet kilowattimmar (kWh) el vi förbrukar. Priset på en kWh har under det senaste året varierat mellan 0 öre till 8–9 kr (+ skatter och avgifter) och ska jämföras med max 1 kr/kWh, innan dess. Så en ”normal” månadselräkning för en lägenhet var förut någon hundralapp och för en villa någon eller några tusenlappar. På senaste tidens utveckling har ”någon hundralapp” blivit mer än tusenlappen, och villaägarens månadsräkning kommit att bli 10–20 000 kr högre än normalt (om man förbrukat el som vanligt).
Det finns i två anledningar till varför vi alla behöver minska vår elförbrukning:
• Ur ett privatekonomiskt perspektiv.
• Ur ett samhällsperspektiv. Båda perspektiven är viktiga för oss alla!

Ur det privatekonomiska perspektivet handlar det om din ekonomi. Mindre elförbrukning ger lägre elräkning. Inte svårare än så. Har du ett rörligt el-avtal kan du spara både genom att minska totalförbrukningen och genom att undvika förbrukning när el-priset är högt. I regel är det på morgonen, när alla fixar frukost och ska iväg till jobb eller skolan, och på kvällen när alla kommer hem och ska laga mat och titta på TV.

Om du har ett fastpris, samma pris/kWh hela tiden, så kan du bara spara genom att minska din totala förbrukning. Nu inför de kommande förhandlingarna mellan hyresgästerna och hyresvärdarna, kommer stigande el-priser drabba hyresgästerna. Alla kommer få betala mer än tidigare.

Ur samhällsperspektivet handlar det om tillgången på el. God tillgång finns i norra Sverige, men inte tillräckligt i södra delen. Våra elnät klarar inte av att skicka ner den el som behövs. Och eftersom vi är en del av en europeisk elmarknad som går över landsgränserna påverkas vi av det som händer i framförallt Tyskland. Dessutom har politikerna i början av 2000-talet skapat ett nationellt elsystem som inte klarar av att hantera dagens situation. Hade vi inte lagt ner våra kärnkraftverk – i den södra delen av landet – hade vi lättare kunnat hantera dagens problem. Så det enda vi kan göra är att minska den elförbrukning vi har vant oss vid. Det kommer ske genom att elen blir dyrare – blir det stor förbrukning, t ex om det blir väldigt kallt och vindstilla (ingen vindkraft) finns risk för elransonering. Vilket betyder att elbolagen tvingas stänga av elen till t ex en stadsdel i några timmar. Självklart kommer inte samma stadsdel drabbas varje gång och de kommer ta hänsyn till kritiska verksamheter som sjukvård och äldreomsorg. Priset och ransoneringen beror på, dels hur mycket vi tillsammans kan minska förbrukningen och dels på naturen (temperaturen ute och om det blåser). Så, även om du är hyresgäst kan du hjälpa till att hålla elförbrukningen nere.

Slutligen några spartips, oavsett om du har ett rörligt el-avtal fast pris.
• Skruva ner värmen i din bostad och ta på dig en tröja. Varje grad har betydelse.
• Duscha kortare än du brukar. Hoppa över att duscha när du kan.
• Har du en frys, laga ordentligt med mat sent på kvällen – frys in i portionsförpackningar.
• Är ni ett gäng som kan turas om att äta hemma hos varandra? Mindre el går åt än att tre-fyra personer lagar mat till sig själva.
• Minska på belysningen. Kanske tända levande ljus, som även bidrar till att höja värmen.
• Föna håret är en stor elförbrukare. Finns det alternativ?
• Släck i rum som är tomma.
• Behöver du få in frisk luft? Vädra snabbt och stäng fönstret.

Alexander Rudenstam, Hållbarhetsinitiativet

Dela:

Liknande nyheter