”Många som behöver massage”

Möt Jonna Ekman, yogainstruktör och frilansare på meforyou.se. Hon erbjuder kurser och olika massagebehandlingar.

Hur länge har du hållit på med yoga? 

Yoga har varit en aktiv del av mitt liv sedan år 2000 då jag gick en kurs hos en kvinna som heter Nadia. Hon kom från Cypern och hade en kurs här i Sverige och då blev jag passionerad och förälskad i yogan och började redan samma år att undervisa i yoga själv. Så i 22 år har yogan varit en stor del av mitt liv. Det känns som en livslång relation mellan mig och yoga! 

Vad är det bästa med yoga? 

Det bästa med yoga är att yogan tar emot mig oavsett vilket tillstånd jag är i och hur jag mår den dagen. Yogamattan erbjuder mig alltid precis det jag behöver! Ibland är yogan mer fysisk för att min kropp behöver balanseras ifall jag har ont eller känner stress i någon muskel. Ibland är yogan mer mental och meditativ. Ibland kan yoga innebära att jag bara får kontakt med mig själv och min vardag, hur jag förhåller mig till livet. Yogan är väldigt tillåtande och väldigt öppen!

Vad är det bästa med att få undervisa i yoga? 

När jag undervisar i yoga så tycker jag att det är precis som när jag själv utövar yoga. Jag får kontakt med människor där de befinner sig just den dagen. Så alla i samma rum kan få sin egen unika upplevelse av det som är bäst för dem. Någon kanske kommer till yogan med en fysisk krämpa och någon annan kommer dit för att jobba med mental stress. Båda får ut något av det eftersom yogan inkluderar både sinne och själ. Jag älskar att se människorna lämna yogarummet då något hänt i deras själ, i deras energi, i deras ögon och kroppar. Bara på en kort timme kan så mycket ha hänt och det tycker jag är så vackert att se.

Hur kom du in på massage?

Massage är lite intressant. Jag gick en kurs i ayurveda år 2011 och då var en av modulerna massage men jag hade inte tänkt att jag skulle börja jobba med det utan jag ville lära mig mer om maten och örterna och ayurvedas förhållningssätt till de aspekterna. Men då upptäckte jag att massagen var rätt välgörande för mig och började massera bekanta och vänner på sidan av och upptäckte att de tyckte att jag borde ge massage professionellt. Så sedan 2014 har jag utövat ayurveda massage och har även gått ytterligare utbildningar inom bland annat hot stone massage och andra former av kroppsterapier som healing där jag kan träffa de som inte vill ta av sig kläderna som jag kan behandla med kläder på. Nu är det väldigt omtyckt och många som behöver massage.

Kan du berätta lite hur massagen funkar?

En ayurvedisk massage innebär att du ska känna dig väldigt hållen och trygg. Det är värme, uppvärmd olja, oljeblandningar som är anpassade efter dina behov och en stor del av massagen är uppbyggd på att inkludera hela människan så du får massage från topp till tå. Magen är en viktig del av massagen för där sitter mycket fysiska och emotionella spänningar. Men jag anpassar såklart behandlingen efter individen så ifall det är någon som inte vill ha till exempel magmassage så plockar jag bort den delen. När massagen är klar så blir man inbäddad i filtar och ögonkuddar och får ligga en stund själv. Så en del av behandlingen är även att få stanna kvar i ett djupt vilande och meditativt tillstånd. Många återkommer igen för de får ofta en väldigt djup kontakt med sig själva under behandlingen.

Är du nyfiken på Jonnas olika behandlingar? Boka en tid hos henne här på meforyou.se

Skriven av Molly Rosenström Näsman

Dela:

Liknande nyheter