När din hälsosamma livsstil blir något ohälsosamt

Att leva hälsosamt och ta hand om sig själv, både fysiskt och psykiskt, är en viktig faktor för ens allmänna välmående. Men vad händer när ens hälsosamma livsstil blir överdriven? Det finns nämligen en gräns där hälsosamma vanor kan gå över till något ohälsosamt.

Ortorexi är en sjukdom som många inte ens vet att den existerar. Det finns ett stort mörkertal för hur många som lider av denna typ av ätstörning – och många som lider av sjukdomen eller känner någon som lider av sjukdomen vet inte ens om att ortorexi och dess typiska beteendemönster faktiskt är en sjukdom. Personer som insjuknar i ortorexi blir fixerade av att leva “hälsosamt” och deras liv präglas av överdriven träning, ofta hetsträning, och att äta “nyttigt”.

Skillnaden mellan att lida av ortorexi och anorexia är bland annat att ortorexi oftast inte syns på utsidan. De allra flesta som lider av ortorexi kan i andras ögon verka friska och hälsosamma och har ofta en normalvikt, till skillnad från de som lider av anorexia, vilket gör att folk kanske inte reagerar eller upptäcker ortorexi lika lätt. Detta gör det även lättare för den som har insjuknat att fortsätta med sina skadliga vanor och vara sjuk “i smyg”.

Vilka signaler kan du hålla utkik efter ifall du misstänker att någon i din närhet har ortorexi?

Det kan som sagt vara svårt att märka ifall någon lider av ortorexi. Men det finns trots allt vissa signaler man kan hålla utkik efter som kan tyda på att någon har insjuknat i denna typ av ätstörning. Dessa signaler kan bland annat vara att personen i fråga inte tillåter sig att ha vilodagar från sin träning. Alla som idrottar eller utövar fysisk aktivitet vet att man bör ha minst en vilodag i veckan, fler om kroppen behöver det. Så ifall någon inte tar pauser från sitt tränande och tränar varenda dag eller kanske till och med flera gånger per dag kan det vara ett tecken på att personen har ett tvångsmässigt träningsmönster.

Ett annat tecken på att någon i din närhet lider av ortorexi kan vara att personen undviker tillställningar där det erbjuds “onyttig mat”. Kanske vill din vän inte följa med på bio för att han/hon vill undvika att behöva äta popcorn eller snacks. Eller kanske vill din kollega inte vara med på fikastunden för att han/hon inte vill utsättas för en situation där man kan bli erbjuden en kaka eller något annat tilltugg.

Något som många, som lider av ätstörningar i olika former, har gemensamt är att de helst undviker situationer där de behöver förklara varför de inte vill äta eller äta en viss typ av mat. Det kan vara jobbigt att bli utfrågad eller hamna i obekväma situationer där man förväntas ha svar på tal om sina matvanor. Ett tips till alla som misstänker att de har någon i sin närhet som lider av ortorexi, eller någon annan form av ätstörning, är att helt enkelt fråga hur personen mår. Man behöver inte vara tjatig eller ställa någon mot väggen, vilket ofta kan leda till motsatt respons än det man önskar. Däremot är det viktigt att visa att man finns där för personen och vill lyssna och finnas till hands ifall hen vill dela med sig eller ha någon att prata med.

För mer information om ätstörningar och hur du får hjälp besök 1177 Vårdguiden och om du är anhörig finns mer information här.

Skrivet av Molly Rosenström Näsman


Dela:

Liknande nyheter